ENERJİ SEKTÖRÜNDE KISACA PV OLARAK TANIMLANAN PHOTOVOLTAIC NEDİR?

PV Teknolojisi Photovoltaic (Fotovoltaik) keşfi 1839 yılına dayanmaktadır. Ancak ilk pratik çalışma 1950’li yıllarda yapılabilmiştir.Fotovoltaik modüllerin ilk kullanımı uydular için sağlanmıştır. Alışageldik piller, yakıt hücreleri ve nükleer enerji dönemin şartlarına uygun olmadığından kısa bir zaman sonra depolanan enerji kullanılmaya başlanmıştır. Teknoloji ve şartlar geliştikçe yüksek verimli silikon güneş pilleri keşfedilmiş, bu doğrultu da fotovoltaik enerji yaygınlaşmaya başlamıştır.PV yani Fotovoltaik tanımlamak gerekirse güneş hücreleri, üzerine güneş ışıkları(fotonlar) ulaştığı zaman direkt DC elektrik enerjisine çeviren ve bu işlem esnasında Silikon, Galyum, Arsenit, Kadmiyum Tellurid ya da Bakır İndiyum Diselenid gibi yarı iletken malzemeleri ihtiva eden sistem olarak nitelendirilebilir.

Güneş enerjisi haritası/></div>																	</br>																</br>																								<div class=

GÜNEŞ ENERJİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

  • Güneş tükenmeyen enerji kaynakları arasındadır. Bu yüzden güneş enerjisi kullanımı için herhangi bir yakıta ihtiyaç yoktur.
  • Güneş enerjisinin kullanım alanları çok geniştir. Yiyecekleri kurutmak, sıcak su elde etmek ve enerji üretmek başlıca kullanım alanlarıdır. Bu yöntemler tamamen doğal yoldan yapıldığı için, çevreye hiçbir zararı da yoktur.
  • Güneş enerjisi ile elektrik üretmek mümkündür. Güneşten elektrik üretirken fotovoltaik güneş panelleri kullanılır. Bu solar panellerin, elektrik üretimi ve kullanımı aşamasında çevreye hiçbir zararlı etkisi yoktur.
  • Güneşten elektrik üreten tesislerin amortisman süreleri yaklaşık 3-6 yıl arasındadır. Bu durum diğer enerji üretim yöntemlerinin önüne geçme imkânı tanır.
  • Güneş enerji santrallerinin bakımları diğer enerji tesislerine göre çok daha kolaydır. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
  • Güneş enerjisi tesislerinin kurulumu da çok kolaydır. Yaklaşık 1 ila 9 ay arasında güneş santralini kurmak mümkündür.
  • Güneş enerjisinin diğer avantajı ise, rüzgâr ve su gibi olmadığı için, tahmin edilebilir hava koşulları mümkündür. Yani güneş sabah doğar, akşam batar işte bu kadar basit. Ancak rüzgâr enerjisi gibi tahmin edilmesi zor olan santrallerde bu mümkün değildir.
  • Güneş enerjisinin bir avantajı ise dayanıklı malzeme yapısı sayesinde, zor hava koşullarına karşı koyabilmesidir.
  • Güneş enerjisi yerel uygulamalar için elverişlidir. Enerjiye ihtiyaç duyulan, hemen her yerde kullanılabilir.
  • Güneş enerji sistemleri dışa bağımlı olmadığından, doğabilecek ekonomik bunalımlardan bağımsızdır.
  • Güneş enerjisi temizdir, çevreyi kirletici, duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon vb. atıkları yoktur.

Facebook Sayfamızı Beğenin

Paylaşın