Güneş Panelleri Bulutlu Günlerde Çalışır Mı?

GÜNEŞ PANELLERİ BULUTLU GÜNLERDE ÇALIŞIR MI?

Kısa cevap evet, güneş panelleri bulutlu günlerde çalışır.

Fotovoltaik güneş paneli (PV) hücreleri, güneş ışığı kısmen engellendiğinde veya bulutlar tarafından ışık gücü azalıyor olsa bile enerji üretmeye devam edecektir. Ancak panellerinizin özellikle bulutlu günlerde ne kadar enerji üretebileceğini belirlerken dikkate alınması gereken birkaç şey var. Bunlardan bahsedelim.

GÜNEŞ PANELLERİNİN ELEKTRİK ÜRETMESİ İÇİN DOĞRUDAN GÜNEŞ IŞIĞINA İHTİYACI YOK MU?

Güneş potansiyelinin yüksek olduğu koşul genellikle gökyüzünde daha az bulut olduğu ve dolayısıyla güneş ile panelleriniz arasında daha az engel olduğunu gösterir. Ancak bulutlar, yansıtıcı özellikleri sayesinde güneş ışığı üzerinde büyütücü bir etkiye sahip olabilir. Bazı durumlarda bu, güneş panellerinizin performansını iyileştirebilir.

Ancak güneş enerjisi üretimi için doğrudan güneş ışığı optimum düzeyde üretim sağlar. Bulutlu günlerde dolaylı olarak güneş panelleri hala güç üretecek olsa da, doğrudan güneş ışığı size daha tutarlı, maksimum enerji çıkışı sağlar. Bulutlu günlerde bile sistem enerji üreteceği için, evinize enerji sağlamak için elektrik satıcısı şirketinize güvenmek zorunda kalmayacaksınız.

Doğrudan güneş ışığı ayrıca güneş panellerinin ihtiyacından daha fazla enerji üretmesine sebep olur, bu da şehrin şebekesine geri döner ve net ölçüm yoluyla size hak edilecek bir getiri sağlar.

BULUTLU HAVA VS. ELEKTRİK MALİYETİ

Parlak, güneşli hava ile karşılaştırıldığında, güneş panelleri bulutlu günlerde normal enerji çıktılarının yaklaşık %10 ila %25'ini üretir. Ancak bu, güneş panellerinin yatırım yapmaya değmediği anlamına gelmez.

Genellikle bulutlu ve yağışlı bir iklimde yaşıyorsanız, güneş paneli sistemi kurmak sizler için uygundur. Tabi bizlerin önerisi muhakkak uzman bir EPC firmasından sistemin amortisman hesabını yaptırıp öngörülen üretilecek enerjiyi gözden geçirmenizdir. Bir bölgedeki elektriğin maliyeti, para tasarrufu açısından sistemin üreteceği enerjiden daha önemlidir. Bu değerler ile yatırımın geri dönüş süresi ortaya çıkacaktır.

Türkiye?de güneş enerjisi için birçok şehir; güneş enerjisi potansiyeli açısından yeterlidir, ancak elektrik fiyatları ve abone grubunuz bu sistemin ihtiyaca uygun olduğunu belirleyen detaylardır. Yüksek elektrik fiyatları, insanları evlerinde ve işyerlerinde elektrik ihtiyacını karşılamak için yüksek faturalar ödemek yerine güneş enerjisine yatırım yapmaya ve enerji bağımsızlığı kazanmaya itiyor. Dahası, güneş enerjisi santrali sahipleri ister güneşli ister bulutlu olsun, yatırımlarını amorti etmeleri Türkiye gibi güneşli ülkelerde çok uzun sürmez.

BULUTLU DURUMLARDA HANGİ GÜNEŞ PANELLERİ?NİN İYİ ÇALIŞMASI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Güneş panellerinizin verimi ne kadar yüksek olursa, bulutlu koşullarda o kadar fazla enerji üreteceklerdir.

Ayrıca yeni nesil teknoloji olan mikro inverterler ile sisteminiz tasarlanmışsa, bağlı panel gruplarınız diğer panellerinin verim kaybından etkilenmeyecek, gölgeli ve bulutlu koşullar olsa bile sistemin üreteceği enerji maksimum düzeyde olacaktır.

 

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumunuz onaylandıktan sonra paylaşılacaktır.