İzmir Güneş Enerjisi Potansiyeli

Türkiye güneş enerjisi potansiyeli konusunda birçok ülkeye göre daha öndedir. Ülkemizin coğrafi konumundan dolayı güneş potansiyeli çok yüksektir ve bu durum enerji konusunda büyük avantajlar sağlamaktadır. Sayısal değerlerle açıklamak gerekirse 365 gün 6 saatlik yılı kapsayan sürenin yaklaşık 113 günü enerji potansiyeline sahiptir.


Enerji potansiyeli bu denli yüksek olduğunda uygun yatırımlarla beraber güneş enerjisinin verimlerinden faydalanmak mümkün hale gelmektedir.

En Fazla Güneş Enerjisi Potansiyeli Olan Bölgeler

Türkiye?de de 7 bölge bulunmaktadır. Bu 7 bölge kendi arasında güneş enerji potansiyeline göre sıralanmaktadır. Genel bir bakışla incelediğimizde Kuzeyden Güneye doğru gidildikçe aynı şekilde Doğudan da Batıya gidildikçe güneş enerji potansiyeli artış göstermektedir. Fakat bu durum bazı bölgelerde ve illerde değişiklik gösterir. Örneğin bölgelere göre olan güneş enerjisi potansiyeli şu sırayla seyretmektedir:


  1. Güneydoğu Anadolu bölgesi

  2. Akdeniz bölgesi

  3. Doğu Anadolu bölgesi

  4. İç Anadolu bölgesi

  5. Ege bölgesi

  6. Marmara bölgesi

  7. Karadeniz bölgesi


Bu bölgelerde maksimum güneş enerjisi potansiyeli Haziran ayında görülmektedir. Tam tersine minimum güneş enerjisi potansiyeli ise Aralık ayındadır.

İzmir Güneş Enerjisi Potansiyeli Konusunda Nasıldır?

Elektrik ödemelerinin pahalanması ile birlikte güneşin kullanılarak güneşten enerji üretilmesi popüler bir hale gelmiştir. Güneş, sınırsız bir kaynaktır ve şebekelerden alınan elektriklere oranla çok daha uygun fiyatlarla elektrik sağlanabilmektedir. Bunun yanı sıra güneş enerjisinin tercih edilmesinin diğer önemli sebebi merkezden uzak olup, elektrik şebekesine ulaşımın olmamasıdır.


İzmir güneş enerji potansiyeli açısından oldukça avantajlı bir bölgedir. Türkiye standartları göz önünde bulundurulduğunda metrekareye düşen güneş ışınlarının oranı birçok şehre göre yüksektir. Bu durumda düşük maliyetli elektrik üretimi ve kullanımı konusunda avantaj sağlamaktadır. İzmir?in birçok bölgesinde en çok tercih edilen güneş enerjisi tipi çatı üstü olanlardır.


Güneş enerjisi sistemlerinde on grid ve off grid olmak üzere iki seçenek bulunur. On grid Türkçe karşılığı ile şebekeye bağımlı sistemlerdir. Bu sistemler şehir şebekesine bağlıdır. On grid sistemlerde elektrik üretilir ve artan elektrik şehir şebekesine satılır, karşılığında devletten ücreti alınır. Off grid sistem ise şebekeden bağımsız sistemlerdir. Bu sistemler şehir şebekesine bağlı değildir. Off grid sistemlerde ihtiyaç doğrultusunda elektrik üretilir ve depo dolduğunda elektrik üretimi durur.


İzmir güneş enerjisi kurulumu için on grid sistemler biraz daha maliyetlidir fakat kazanç kaynağı olduğu için daha sık tercih edilirler.

İzmir'de Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

İzmir güneş enerjisi potansiyeli bazında yüksek bir potansiyele sahip olduğu için birçoğu işletme, tarımsal alan ve ev sahipleri güneş enerjisi ile elektrik kullanmaktadır. İzmir'de güneş enerjisinin genellikle kullanıldığı alanlar şuralardır:


  • Fabrikalar

  • Ticari işletmeler

  • Meskenler

  • Tam otomasyona sahip tarla, bağ ve bahçeler

  • Bağ ve yayla evleri

  • Aydınlatma direkleri

  • Şehir, bağ ve bahçe aydınlatmaları

  • Tekneler

  • Karavanlar

  • Kamp alanları

İzmir Güneş Enerjisi Sistemi Firma Seçimi

İzmir güneş enerjisi sistemi kurmak isteyenler için birçok firma bulunmaktadır. Bu firmaların seçimi yapılırken çatıya mı yapılacağı yoksa araziye mi yapılacağı önem arz etmektedir. Her firmanın belirli bir uzmanlık alanı ve referansı bulunur. Eğer ki doğru bir firma tercih edilmezse bu durumda güneş enerjisinin verimi düşük olabileceği gibi elektrik üretimini de doğrudan etkileyebilir.


Solartec olarak bireysel ve ticari fark etmeksizin ev tipi güneş enerjisi sistemi uygulamaları, arazi tipi güneş enerjisi sistemi uygulamaları alanlarında hizmet vermekteyiz. İnternet sitemizde bulunan iletişim kanalları yolları ile bizlere ulaşmanız ve süreç ile ilgili bilgi almanız mümkündür. Bu süreçte tamamen ücretsiz bilgilendirme yapmakta ve aklınızdaki soru işaretlerini gidermekteyiz.


Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumunuz onaylandıktan sonra paylaşılacaktır.