Güneş Paneli Temizliği Ne Zaman? Neden? ve Nasıl Yapılmalı?

Güneş Paneli Temizliği Ne Zaman? Neden? ve Nasıl Yapılmalı?

Dünyanın yaşamasını hangi kavramlar sürdürecek derseniz cevap sıfır atık ile birlikte kirlilik içermeyen kavramlar olacaktır. Bütün ülke politikaları daha yeşil ve temiz bir dünya yaratma üzerine şekillenmeye başlıyor. Bu vizyona yaklaşmak için fosil yakıtlardan güneş enerjisi gibi yenilenebilir üretim kaynaklarına geçmek şart.

Güneş panelleri tercih edilirken ürün garantisi ve ürün verim ömrü iyi analiz edilmelidir. Bu analiz sonrasında kurulumu gerçekleştirilmiş bir tesisde güneş paneli temizliği üretimi etkileyen en önemli faktörler arasındadır. Güneş paneli temizliği sistemi işletmenin önemli bir parçaşıdır. Bu temizliğin yapılmaması halinde sistem olması gereken verimde çalışmayacak ve ayrıca güneş panelinin kullanım ömrünü azaltacaktır. Peki bu temizlik ne zaman, neden ve nasıl yapılmalı?


Güneş Paneli Temizliği Neden Yapılmalıdır?

Güneş enerjisi santralinin bulunduğu bölgeye bağlı olarak toz, duman, kum gibi malzemelerin güneş paneli üzerinde tabaka oluşturup sistemin güneş ışığına maruz kalmasını engelleyebilir. Bu durum sistemin üreteceği enerjiyi ve ekipmanların ömür sürelerini kısaltacaktır. Ayrıca mikro inverter, optimizer gibi birden fazla ekipman içeren sistemlerde yanlış temizlikten kaynaklı üretim düşüşleri olabilir. Bu durumu önlemek için doğru güneş paneli temizliği gerçekleştirilmelidir.


Güneş Panelleri Ne Zaman Temizlenmeli?

Güneş paneli temizliği tesis çevresinde oluşacak aşırı kir ve duman durumlarını göz ardı ettiğimizde yılda en az 5 kez yapılmalıdır. Solartec; sunduğu 2 yıl ücretsiz bakım garantisi kapsamında güneş paneli temizliği sürecine destek sağlamaktadır. Güneş panellerinin ağırlıklı olarak yaz aylarında olacak şekilde üretimin düşük olacağı sabah erken ve akşam gün batımı saatlerinde temizlenmesi uygundur.


Güneş Paneli Temizliği Nasıl Yapılır?

Güneş paneli temizliği şebeke suyu ile yapılmamalıdır. Şebeke suyunun içerdiği klor minerali güneş ile teması halinde panellerinizin üzerinde leke bırakacaktır. Temizlik sürecinde muhakkak saf su tercih edilmelidir. Deiyonize saf su temizlik için en uygun su olup güneş panelleri üzerinde leke bırakmamaktadır. Ayrıca deiyonize saf su iletken değildir ve temizlik aşamasında oluşacak gerilim tehlikesi ortadan kalkmış olur.


Sonuç

Güneş enerjisi santralinin verimli çalışması ve ekonomik ömrünün uzun olması için temizliğin önemini anlamış olduk. Sistem temizliği düzenli yapıldığı takdirde bakım maliyeti azalacaktır. Güneş panellerinin ömrü sistemin ömrü demektir. Panellerinize özen gösterin!

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumunuz onaylandıktan sonra paylaşılacaktır.