Güneş Paneli Bakımı ve Güneş Paneli Bakım Maliyetleri

Güneş Paneli Bakımı ve Güneş Paneli Bakım Maliyetleri

Güneş panelleri, ilk üretildiği günden bu yana yenilenebilir enerji üretiminde kilit bir noktadadır. İlk ortaya çıktığı zamanlara nazaran daha uygun maliyetler ile daha geniş bir kitlenin erişimini sağladığı güneş paneli teknolojisi, temiz ve yeşil enerjinin de temelini oluşturmaktadır.

Eğer son zamanlarda evinizde güneş paneli sistemi kullanmaya başladıysaız, ya da kullanma fikrine sıcak bakıyorsanız, yüksek ihtimalle durağan olmayan ve her geçen gün gelişen bu teknoloji hakkında birçok sorunuz olacaktır. En sık karşılaşılan sorulardan birisi ise güneş panellerinin bakım gerektirip gerektirmediğidir.

Bulunduğunuz bölgedeki iklimin güneş paneline etkisi, güneş panelinin bakımı, maliyeti ve daha birçok ayrıntıyı aşağıda bulabilirsiniz.

 

GÜNEŞ PANELLERİ BAKIM GEREKTİRİR Mİ?

Fotovoltaik sistem olarak da anılan güneş panelleri, kullanım ömürleri boyunca bakım yapmayı gerektirir. Doğru bakım yapıldığı takdirde, sahip olduğunuz güeş paneli yaklaşık 25 senelik bir kullanım ömrüne sahiptir.

Güneş panellerinin bakımından endişe ederek temiz ve yenilenebilir enerjinin önemli avantajlarını göz ardı etmemelisiniz. Güneş panellerinin bakımı önemli ve gerekli olmakla birlikte, bakım işlemlerinin büyük bir kısmı toz, toprak ve diğer kirletici maddelerin temizlenmesini içerir. Bu işlemler çoğunlukla birkaç dakikalık efor harcanarak gerçekleştirilebilir.

Güneş panelinizin daha ayrıntılı bakım işlemleri dönemsel olarak gerçekleştirilmelidir. Bu bakım işlemlerinin sıklığı ise bulunduğunuz bölgedeki hava koşulları ve lokasyona göre değişim göstermektedir. Şiddetli yağışlar ve enerji çıkışındaki düşüş kapsamlı bakıma neden olan etkenlerin başında gelmektedir.

 

GÜNEŞ PANELİNİN BAKIMINI NASIL YAPABİLİRSİNİZ?

Güneş panellerinin bakımı, şaşırtıcı derecede kolaydır. Özellikle belirli bir eğim ile sabitlenmiş güneş panellerinin bakımı çok kolay olmaktadır. Eğim nedeniyle, yağışlar sırasında güneş paneli üzerinde yer alan kir, çöp ve diğer yabancı maddeler yer çekimine yenik düşerek panelin yüzeyini terkedecektir. Fakat yine de çok sıcak ve kurak mevsimlerde bakım elle yapmanız gereken temizlikleri gerektirir.

Belirli bir eğime sahip olan güneş panellerinizi iki şekilde temizleyebilirsiniz. Temizlik işleminde en kolay yol, bahçelerdeki yaprakları temizlemek için kullanılan basınçlı hava üfleyicileri kullanmaktır. Böylece panel üstündeki kirleri ve tozları kolayca temizleyebilirsiniz. Bu işlem özellikle çatıya monte edilmiş güneş panellerinin bakımında oldukça etkili ve güvenlidir.

Alternatif olarak gerçekleştirilebilecek bir diğer temizlik işlemi ise bir hortum yardımı ile suyu kullanarak güneş panelinin üzerindeki toz ve kiri temizlemektir. Bu işlem sırasında yüksek basınçlı hortum başı ya da özel yıkama başlığına gerek duyulmaz. Bu tür basınçlı aparatların kullanımı panelin üst kısmında çizilmelere neden olabilir. Bunun yerine evinizdeki temel ve basit araçları kullanarak zararsız bir bakım gerçekleştirebilirsiniz.

Bütün bakım işlemleri tamamlandığı takdirde, tertemiz bir yüzeye sahip olan güneş paneliniz, güneş ışınlarını etkili bir biçimde almaya hazırdır. En iyi sonucu alabilmek adına, el ile yaptığınız temizliği her sene iki ya da dört kez tekrarlamalısınız.

 

GÜVENLİK HUSUSLARI

Güneş panelleri tamamen kendine yetebilecek bir şekilde dizayn edilmiştir. Bataryasını ya da kablolarını kurcalamadığınız sürece, güneş panellerinin bakımı sırasında herhangi bir elektrik çarpması durumu yaşanmayacaktır.

Bunun yanında, en büyük risk ise çatıya monte edilmiş güneş panellerinin bakımı sırasında gerçekleşebilir. Özellikle kar yağışının olduğu mevsimlerde ya da fırtınanın olduğu durumlarda güvenli bir bakım gerçekleştirebilmek için hava muhalefetinin geçmesini beklemelisiniz.

 

GÜNEŞ PANELİ BAKIMI HANGİ SIKLIKLA YAPILMALIDIR?

Güneş paneli bakımı yılda en az iki kez gerçekleştirilmelidir. Bulunduğunuz lokasyonun iklim şartlarına bağlı olarak güneş paneline yapılacak bakımın sıklığı değişkenlik gösterebilir. Özellikle Türkiye?de kar yağışının sert bir şekilde gerçekleştiği doğu bölgelerinde yaşıyorsanız, sahip olduğunuz güneş paneline daha sık bakım uygulamanız gerekir. Bunun yanında, güneş ışınlarının ve yağmurun bol olduğu bölgelerde yaşıyorsanız, bakım ve temizlik için harcayacağınız enerji daha az olacaktır.

Güneş panelinizi temizlemenin yanında, profesyonel bir teknik çalışan tarafından da düzenli olarak teknik kontrolünün yapılması gerekir. Ev tipi güneş panellerinin dizaynında çok az hareketli parça yer aldığı için yılda bir kez profesyonel desteği almanız yeterli olacaktır. Güneş panelinin yıllık servis bakımı sırasında, teknik çalışan panelin birçok hayati parçalarını inceler. Bu parçalar:

  • Paneller,
  • Montaj aparatları,
  • Panolar,
  • Kablo bağlantıları,
  • Camlar olarak sıralanabilir.

Eğer servis bakımı sırasında güneş panelindeki herhangi bir bozukluk ya da eksiklik tespit edilirse, teknik çalışan genellikle gerekli tamiratı aynı gün gerçekleştirebilir. Bütün tamiratlar, üretici firma tarafından 5 ila 25 sene arası bir garanti süresine sahiptir. Teknisyen, bakım sırasında gerekli temizlikleri de yaparak güneş panelinin en iyi şekilde çalıştığından da emin olur.

 

PROFESYONEL GÜNEŞ PANELİ BAKIM HİZMETİ ALMANIN YARARLARI

Güneş paneli sisteminizin optimal bir şekilde çalışması için profesyonel bakım desteği almak en iyi tercih olacaktır. Bunun yanında düzenli bakım hizmetleri güneş panelinizin garantisi kapsamında gerekli olabilir. Bakımın yapıldığı tarihleri ve yapılan işlemleri düzenli bir şekilde kaydetmek, gerekli dökümanları saklamak daha sonrası için önemlidir.

Verdiğiniz paranın karşılığını en iyi şekilde almak istiyorsanız, düzenli bakımın profesyoneller tarafından yapılması çok önemli bir seçim olacaktır. Güneş panelinizin çalışma verimindeki en ufak bir düşüş bile, güç üretimini kısıtlayabilir. 

Güneş panelleri her ne kadar dayanıklı ve uzun ömürlü olsa da, profesyonel bakım hizmetleri almak, ortaya çıkabilecek sorunlara erken müdahale etme şansı verir. Ortaya çıkabilecek bir arızanın erken tespiti, tamir için ödeyeceğiniz fahiş fiyatlardan kurtulmanızı sağlar.

 

ARAZİ VE ÇATI GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KARŞILAŞTIRMASI: İKİ FARKLI PANEL TÜRÜ İÇİN FARKLI BAKIM İŞLEMLERİ GEREKİR Mİ?

Arazi ve çatı panellerinin bakımları karşılaştırıldığında prosedür olarak neredeyse hiçbir fark yoktur. İki güneş paneli türü arasındaki en temel fark ise yer panelinin temizlik ve bakımının, kolay ulaşılabildiği için daha basit olmasıdır. Yerdeki güneş panellerinin bakımları sık bir şekilde yapılabilir.

Çatı panellerinin en temel avantajı ise daha yüksek bir pozisyonda oldukları için güneşi daha iyi bir şekilde alabilmeleridir. Yüksek bir noktada olmaları nedeniyle, güneş ışınlarını bloke edebilecek herhangi bir engel yoktur. Fakat arazi?de uygulanmış güneş panelleri için durum tam olarak böyle değildir. Eğer arazi içerisinde yer alacak güneş paneli uygulaması yapacaksanız, gerekli ve bol bir geniş alan olmalıdır. Arazi?ye monte güneş panellerinin bulunduğu konum, herhangi bir ağaç, bina, ya da güneşi bloke edebilecek bir engele yakın olmamalıdır. Eğer bu tür engeller mevcut ise, alan geniş olmalı ve yere monte edilecek güneş panelleri bu engellere uzak bir yere yerleştirilmelidir.  Eğer eviniz, bu özellikleri taşımıyorsa, en iyi tercih çatıya monte edilen güneş panelleri olacaktır.

 

ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI GÜNEŞ PANELLERİNİ NASIL ETKİLER?

Fotovoltaik güneş paneli sistemleri, şiddetli hava şartlarına karşı dayanıklı olarak üretilir. Çok küçük boyutlardaki güneş panelleri bile bu tür hava şartlarına karşı dayanımlıdır. Bunun nedeni ise güneş panellerinin kırılmaz cama ve ağır yük taşıyabilecek sağlam malzemelere sahip olmasıdır.

Güneş paneliniz, şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgarlardan daha zor hava şartlarına dayanabilecek şekilde üretilir. Laboratuvarda yapılan denemelerde dolu yağışı gibi ekstrem durumlara karşı bile dirençli oldukları ortaya konmuştur. Ev tipi güneş panelleri, fırtına ve kasırgalardan hiç zarar görmeyebilir ya da çok az zarar görebilir.

 

NE TÜR DURUMLAR GÜNEŞ PANELİNİN ZARAR GÖRMESİNE NEDEN OLUR?

Güneş panelleri aldıkları hasarlara göre genellikle üç kategoriye ayrılır. Bu hasar tipleri şu şekilde sıralanabilir:

 

HASARLI PANELLER

Güneş enerjisi sisteminizin panelleri ekstra dayanıklı kırılmaz camlar ile kaplıdır. Fiziksel darbelere ve şiddetli hava şartlarına karşı dayanımlı olsa da, bu durum güneş panellerinin zarar görmeyeceği anlamına gelmez. Çok sık rastlanmasa da bazı hava şartlarında güneş panelleri zarar görebilmektedir.

Olağandışı kazalar da güneş panelinize zarar verebilir. Bu tür durumlar şöyle sıralanabilir: büyük ağaç dallarının panelin üzerine düşmesi, ardarda gelişen fırtınalar ve yıldırım düşmesi. Güneş paneli hasarı çok sık gerçekleşmesken, genellikle tamir edilebilir düzeyde olmaktadır.

 

ARK ARIZASI

Ark arızası, elektrik ile çalışan pek çok cihazda gelebildiği gibi güneş panellerinde de ortaya çıkabilen bir arıza olarak karşımıza çıkar. Tehlikeli bir arıza olan ark arızas, iki ya da daha fazla iletkenin arasında gerçekleşen elektrik boşalması ya da elektrik atlaması olarak açıklanabilir. Ark arızası sonrasında, elektronik cihazlar aşırı ısınabilir ve yangın çıkarabilecek bir potansiyele sahip olabilir.

Güneş paneli sistemlerinde yer alan ileri teknoloji güvenlik ekipmanları sayesinde elektrik kaynaklı yangınlara karşı koruma sağlanır. Bu güvenlik mekanizması, ark arızası önleyici mekanizma olarak adlandırılır. Elektrik kaçağı ortaya çıktığı takdirde, redresör arıza moduna geçiş yapmayı sağlar.

Bazı redresörler, kullanıcıya hata mesajı vererek bir elektrik kaçağı olduğunu bildirmektedir. Bu durum genellikle ?arıza? uyarısı verilmesiyle gerçekleşir. Bu tür elektrik kaçağı problemlerinin çözümü iin profesyonel güneş paneli destek hizmeti almak gerekir.

 

TOPRAKLAMA ARIZASI KORUMA DEVRESİ

Özellikle, mutfak ve banyolarda kullandığınız topraklama koruma devresi çıkışlarını  biliyorsanız bu terim size yabancı gelmeyecektir. Duvarlarda yer alan bu çıkışlar, elektrik tesisatının topraklamasında meydana gelebilecek arızaları ve geçici-dalgasız güç kaynaklarını tespit etmek için tasarlanmıştır. Eğer bu iki olumsuz durumdan birisi gerçekleşirse, koruma devreleri gücü keserek olası bir elektrik çarpmasını önler. Bu sistem, güneş panellerinde de aynı prosedürle çalışmaktadır.

Topraklama arızası koruma devresi güneş penelinin redresörünü de korur. Elektrik akımının toprağa yönlendikten sonra, redresör topraklama arızası koruma devresini tetikler. Daha sonra redresör kendisini otomatik olarak kapatır. 

Topraklama arızası koruma devresi başka nednelerden dolayı da aktive olabilmektedir. Örneğin; bağlantı kutusunda artış gösteren aşırı nem varlığı da nedenler arasındadır. Güneş enerji sisteminin üzerindeki panellerin kırık olması da topraklama arızasına neden olabilir. En nadir nedenlerden birisi de hasar görmüş güneş paneli kablolarıdır. Kabodaki yırtık ve diğer hasarlar, fare, tavşan ve diğer kemirgenlerin verdiği zararlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.

Nedeni ne olursa olsun, topraklama arızası gerçekleştiğinde profesyonel teknisyenlerde servis desteği almanız gerekmektedir. Ne mutlu ki, bu tür problemlerin çoğu kısa sürede çözüme kavuşmaktadır. Buna rağmen, çok fazla zarar görmüş kabloların tamiratı bir miktar daha fazla zaman almaktadır.

 

GÜNEŞ PANELİMİN BAKIMA İHTİYACI OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

En temel ve önemli güneş paneli bakımları profesyonellere bırakılırken, ortaya çıkabilecek bazı problemleri kendi başınıza tepit edebilmenizin birkaç yolu olabilir. Fotovoltaik sisteminizin bakıma ihtiyacı olduğunu ya da arızalandığını düşünüyorsanız, en doğru tercih güneş panelinizin enerji üretim seviyelerini kontrol etmektir.

Güneşli günlerin azaldığı zamanlarda güneş panelinizin enerji üretiminde düşüşler meydana gelebilir. Fakat enerji üretimindeki düşüşler, arızalara bağlı olarak da gerçekleşebilmektedir. Sonuç olarak, güneş panelinizin üretim düşüşleri güneşli günlerin artmasına rağmen düzelmiyorsa bu durumda profesyonel destek almanız gerekebilir. Çünkü bu durum büyük ihtimal ile panelin bozulduğuna işaret etmektedir.

 

GÜNEŞ PANELİNİN ENERJİ ÜRETİMİNİ NASIL KONTROL EDEBİLİRSİNİZ?

Güneş panelinizin ne kadar enerji ürettiğini iki şekilde kontrol etme şansına sahipsiniz. İlk yöntem, en son faturanızın analiz etmek ile gerçekleştirilebilir. Çoğunlukla faturalar kontrol edildiğinde kazancın çok düşük olduğu gözlenir. Fatura bakiyenizdeki artışlar sürekli devam ediyorsa, bu durum güneş panelinizin yeteri kadar elektrik üretmediğini göstermektedir.

Elektrik faturanızı kontrol ederek bu durumu anlama şansınız olsa da, faturaya dahil olan birçok parametre mevcuttur. Bu durumda bu tür analizlerin, farklı parametrelerin göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmesini gerektirir. Örneğin; daha yoğun elektrik kullanımının gerçekleştiği yaz aylarında üretimde düşüşler devam ediyorsa, faturanız geçmişte panelinizin sıcak havalarda size sunduğu maliyet azalmalarını sunmayacaktır. Her yaz 300 TL gelen elektrik faturası, bütün hava koşullarının hemen hemen aynı olmasına rağmen artış gösteriyorsa, güneş panelinizin üretiminde ve dolayısı ile çalışmasında bir düşüş olduğunu gösterir.

Fotovoltaik panel sisteminizin enerji üretimini tespit etmenin bir diğer yolu ise panel üzerinde yer alan izleme sistemini kontrol etmektir. Panellerin sağlıklı bir üretime sahip olup olmadığını da bu yolla anlamak mümkündür.

 

GÜNEŞ PANELİ VERİM DÜŞMESİ NEDİR?

Güneş panelleri onlarca yıl çalışabilecek şekilde dizayn edilir. Fakat, güneş paneli ne kadar kaliteli olursa olsun yıllar geçtikçe verimi düşebilmektedir. Bu durum güneş paneli enerji üretim verimi düşmesi olarak bilinir.

Yıllar boyunca sürekli çalışan güneş panelleri git gide verimde düşüşler yaşayabilmektedir. Birçok güneş paneli üretim kalitesine göre farklı süreler yüksek verimle çalışmayı vadetse de, genellike ilk 10 senede yüzde doksan enerji üretim verimi beklenmektedir. Satın aldığını güneş panelinin garanti belgesinde yıllara göre verimdeki değişimin belirtilmiş olması gereklidir.

 

GÜNEŞ PANELİ İZLEME SİSTEMİ

Güneş paneli izleme, güneş paneli sisteminizin sağlığını sürekli kontrol ederek en doğru zamanlarda bakım ve kontrol yapmanızı sağlar. Güneş paneli izleme sistemleri çok basit bir şekilde güneş panelinin üretim sağlığı hakkında sizlere bilgiler verir. Böylece, güneş panelinizin o andaki durumunu ya da gelecekte ne tür bir durumda olacağını anlamış olursunuz. Bu da olası arızalara erken müdahale edilmesini ya da önlem alınmasını sağlar.

Güneş panelinizin üretimini kontrol ediyorsanız, geçtiğiniz sene aynı aydaki üretim verilerini kıyaslamanız en doğru adımdır. Böylece, panel üretim sağlını en iyi şekilde kontrol etmiş olursunuz. Eğer yaptığınız kıyaslamalarda, bariz farklar gözlemliyorsanız, güneş panelinizin bakımını ve kontrolünü en kısa sürede yaptırmalısınız.

GÜNEŞ PANELİ BAKIM MALİYETLERİ

 

Güneş panelinizde bazı sorunların olduğunu farketmeniz sizi strese sokabilir. Hatta, ortaya çıkan sorunu çözmek için ödeyeceğiniz servis ücreti de sizi aşırı bir şekilde meraklandırabilir.

Bütün fotovoltaik güneş paneli sistemleri sonuç olarak bakım istese de, kendi başınıza zaman ve enerji tasarruf etmek için en doğru güneş panelini seçebiliriniz. Bu durumda en kaliteli ekipmanı ve doğru güneş paneli kurulumunu elde etmiş olacaksınız. Kaliteli bir güneş paneli sistemine sahip olmanız, ileride yaşabilecek arıza ya da bakım durumlarında garanti kapsamında en iyi servis destek hizmetini almanızı sağlayacaktır. Kaliteli güneş panellerini üretene firmalara ulaştığınız takdirde, sorunlarınız kısa sürede çözüme ulaştırılır ve bakım işleri hemen halledilir.

Üretici garantileri neredeyse bütün güneş sistemi parçalarını kapsamaktadır. Bu parçalar şunları içerir:

  • AG Ekipmanlar
  • Inverterler
  • Solar Paneller
  • Çerçeveler ve taşıyıcılar
  • Bataryalar

Bir diğer karşılaşılabilecek bakım destek hizmeti de çatı tamiratı olabilmektedir. Eğer çatınızı tamir etmek ya da sökmek istiyorsanız, bu durumda teknik takım tarafından öncelikle güneş panelinizin sökülmesi gerekmektedir. Daha sonra ise profesyonel teknikerler güneş panelini tekrar kuracaklardır.

Eğer çatı monteli güneş paneli satın almak istiyorsanız ve çatınız senelerdir bakımsız kalmış ve tamirat gerektiriyorsa, bu durumda çatı tamiratı da güneş panellerinin montajından önce yapılmalıdır. Güneş paneli satın almadan bu işlemleri gerçekleştirmeni sizi ilerleyen dönemlerde ekstra iş yapma zahmetinden ve maliyetten kurtaracaktır.

Yorumlar (1)

  • Ali T.

    paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.

    2.4.2023

Yorum Yazın

Yorumunuz onaylandıktan sonra paylaşılacaktır.